GIMP 2.4 használati útmutató

Prim András
Utolsó módosítás: 2008.augusztus.6.
Az észrevételeket a tzung_kukac_primandras.hu címre írhatjátok.
Letöltés, telepítés és mindenféle információ a gimp.hu oldalon.

Itt volt már az ideje, hogy áttérjek a 2.4-es verzióra. A képernyőképek közül csak keveset készítek újra, nem történt annyi változás, hogy a régiek alapján ne lehessen tájékozódni. Lehet, hogy a szövegben is néhol csak a régi verzióra igaz dolgokat hagyok bent – ez véletlen, úgyhogy kérem a megtalálókat, hogy a fenti címen értesítsenek róla!

Ez a leírás a következőképpen épül fel: az Alapvető tudnivalók részben leírom a (legalábbis általam) leggyakrabban használt eszközöket. Ebből nem biztos, hogy elsőre mindent megértesz, de legalább néhány fogalmat bevezet, és rendszerezetten szól a dolgokról. Ezt bármikor újra átnézheted.

A Gyakorlatok lépésről-lépésre részben néhány konkrét példán keresztül mutatom be a GIMP használatát: itt próbáltam mindent olyan részletesen leírni, hogy teljesen kezdők is követni tudják.

Végül a Bővebben részben próbálok megírni mindent, amit csak tudok.

Alapvető tudnivalók

Gyakorlatok lépésről-lépésre

Eme gyakorlatok egy részét a http://gug.sunsite.dk oldalról lestem. Érdemes először az első hármat megcsinálni, ebben a sorrendben, mert ezekben részletesebben írok le néhány dolgot, amit a többiben ismertnek tekintek. Az itt leírtak nem feltétlenül a leggyorsabb / legszebb megoldások, ugyanis a fő célom a GIMP legfontosabb elemei használatának gyakoroltatása.


Képkeret

Gondolatbuborék

Ember áthelyezése másik képre

Rajz színezése

Kristálygomb

Scott effektus

Átlátszó betűk

Krómozott betűk

Közben néhány önálló gyakorlat, amivel próbára teheted tudásodat:

Aztán folytatódjanak a lépésről-lépésre gyakorlatok:


Montázs

Viseltes fénykép

Autó átszínezése

Bővebben