Autó átszínezése

Tartalom

A felhasznált kép Innét származik.

Nyisd meg az autó képét, és első lépésként csinálj egy másolat réteget a Rétegek lapon, és majd ügyelj rá, hogy az eredeti réteghez ne nyúljál, hogy szükség esetén eredeti formájában rendelkezésre álljon.

A varázspálca-kijelölés () eszközzel nagyjából ki lehet jelölni a karosszériát: kattints valahova az autóra, és a varázspálca kijelöli azt a pontot és a környező hasonló színű területet. Ha túl nagy területet jelölne ki, akkor az Eszközbeállítások lapon vedd kisebbre a Küszöbszintet, ha pedig túl kicsi területet jelöl ki, akkor nagyobbra.

Minden bizonnyal egyetlen kattintással nem tudod az egész karosszériát kijelölni, de ha a Shift billentyűt nyomod kattintáskor, akkor az előző kijelölés nem szűnik meg, és bővíteni tudod a kijelölt területet. Így Shift+kattintgatva nagyjából jelöld ki az átszínezendő részt!

Mikor megvagy ezzel, alkalmazd a Kijelölés / Lágy szél menüpontot 1-2 képponttal, mert a varázspálca-kijelölés alapesetben elég durva szélű kijelölést csinál. Hozz létre egy új réteget, és töltsd ki rajta a kijelölést valami élénk színnel, ami jól megkülönböztethető az autótól és környezetétől! Állítsd át ennek a rétegnek a Módját (ld. fenti ábra) pl. Szorzásra, hogy ne teljesen fedje a képet, és így látni lehessen a korrekcióra szoruló részeket.

Ecset eszközzel () és Radír eszközzel () korrigáld a hibákat! Ez bizony pepecs munka.

Most két módszer közül is választhatsz:

  1. Kapcsold be a legfelső rétegnek az Zárolást (ld. fenti ábra)! Innentől kezdve bármit festhetsz ezen a rétegen: ez a beállítás gondoskodik róla, hogy ne tudj az eredetileg átlátszó részekre festeni. A réteg Módjával is érdemes kísérletezni.
  2. Ha nem akarsz mintát, viszont pontosabban akarod állítani a színt, akkor a következő módszer gyorsabb lehet: a Rétegek lapon a felső rétegen jobbkattint / Alfa-csatorna kijelöléssé alakítása, és ki is kapcsolhatod eme réteg láthatóságát, mivel most csak a körvonalára van szükségünk. Aztán válts át az ábrán "auto2" névvel illetett rétegre, és pl. a Színek / Színezés menüponttal kedvedre megváltoztathatod az autó színét.