GIMP 2.4 használati útmutató

Tartalom

Rétegmaszk

Minden rétegnek lehet alfa csatornája: ezt a Réteg / Átlátszóság menüben az Alfa-csatorna hozzáadása és Alfa-csatorna eltávolítása menüpontokkal adhatjuk hozzá illetve vehetjük el egy rétegtől. Ha van alfa-csatorna, akkor a réteg minden képpontjának a színén kívül van egy átlátszatlanság értéke (alfája). Mikor egy átlátszó rétegre festünk, akkor a festett pontokban növeljük az alfa értéket – mikor radírozunk vagy törlünk, akkor csökkentjük. Ha olyan rétegből radírozunk melynek nincs alfa csatornája, akkor gyakorlatilag a háttérszínnel festünk.

A rétegmaszk segítségével lehetőségünk van tetszőlegesen szerkeszteni a réteg átlátszóságát. Lássunk egy példát! Megnyitottam a ponyva képét, majd a Fájl / Megnyitás rétegként menüponttal megnyitottam egy emberke fényképét (eme réteg láthatóságát kikapcsoltam), aztán létrehoztam egy új réteget amit leveles mintával töltöttem ki.

A Rétegek lapon jobb egérgombbal kattintottam a levél rétegre, és használtam a Rétegmaszk hozzáadása menüpontot, és Fehér rétegmaszkot kértem. Ekkor megjelenik a réteg előnézeti képe mellett a rétegmaszk: ahol a rétegmaszk fehér, ott a réteg átlátszatlan lesz, ahol fekete, ott pedig átlátszó, a köztes árnyalatok pedig természetesen a félig-átlátszóság különböző fokait képviselik. Mostantól ezen a rétegen minden festés jellegű műveletünk (festés, színátmenet, szűrők stb.) a rétegmaszkot, azaz az átlátszóságot fogja befolyásolni.

Átváltottam az ember rétegére, vágólapra másoltam (Control+C) majd visszaváltottam a levél rétegére és beillesztettem a vágólap tartalmát (Control+V): ekkor a fenti első ábrán láthatóan létrejön egy lebegő kijelölés. A horgony gombot megnyomva a lebegő kijelölés a létrejötte előtt közvetlenül szerkesztett rétegbe, esetünkben a levél réteg rétegmaszkjába kerül (második ábra). Így az alább látható képet kaptam:

Még egy kis finomítás: először Színek / Invertálás - ez persze most az átlátszóság értékeket invertálja. Aztán Színek / Fényerő-kontraszttal növeltem a kontrasztot és így az alábbit kaptam:

Mikor elégedettek vagyunk a rétegmaszkunkkal, akkor a a Rétegek lapon a helyi (jobbkattintással előhozható) menüben hazsnálhatjuk a Rétegmaszk alkalmazását. További lehetőségek ugyanitt:

A Rétegmaszk hozzáadása alkalmazásakor megjelenő párbeszédablakban leghasznosabbnak a Réteg alfa-csatornájának átvitele lehetőséget tartom: ezzel a néhol már átlátszó réteg átlátszóságát teljesen átszerkeszthetjük: a többi lehetőség esetén ugyanis a rétegmaszkkal nem tudjuk átlátszatlanná tenni a réteg jelenleg átlátszó területeit.