GIMP 2.4 használati útmutató

Tartalom

Színek, színátmenetek, módok

Színmodellek, színválasztó

Az RGB színmodell arra épül, hogy az emberi szemet be lehet csapni, és három féle fényből (piros, zöld, kék), szinte minden szín érzetét ki lehet keverni: a képernyők ezt is teszik. Ám ez nem vág egybe azzal, ahogy az emberek gondolkodnak a színekről ezért a GIMP-ben a HSV modellt is használhatjuk.


A színválasztó párbeszédablak.

A HSV és az RGB színmodellel is ugyanaz a színskála keverhető ki, ha tehát a HSV értékek valamelyikének változtatásával módosítjuk a színt, akkor az új színnek megfelelően az RGB csúszkák automatikusan arrébb másznak. És ez persze visszafelé is igaz.

Minden csúszka mellet van egy gomb: ezzel jelölhetjük ki, hogy a baloldali színválasztón mi legyen a függőleges sávon. A négyzetben pedig annak a színmodellnek a két másik értékét állíthatjuk.

Bal felül a fülecskékkel más színválasztó módokat is elérhetünk, ha azok kényelmesebbnek tűnnek.

A Jelenlegi és a Régi színt rögtön innét a képbe is dobhatjuk. A jobb alsó listában a legutoljára használt színek sorakoznak: amikor megnyomjuk az OK gombot, akkor ide kerül a kiválasztott szín. A lista bal oldalán látható ">" gombbal az OK gomb nélül is felvehetjük a Jelenlegi színt. A Színpipetta eszközzel kiválasztott szín nem kerül be magától a listába: ahhoz külön meg kell nyitni ezt a színválasztó ablakot, és a ">" vagy az OK gombbal vehetjük fel.

Paletták

Egy paletta nem más, mint a színek egy részhalmaza. Például a honlapunk színeit, vagy cégünk / intézményünk arculatának színeit palettába tehetjük, így egyszerűen elérhetjük őket.

A Paletták lapon (Párbeszédablakok / Paletták) tekinthetjük meg a beépített palettákat, és szokás szerint a lap alján lévő gombok közül az Új paletta gombbal saját palettát is létrehozhatunk: ekkor megnyílik a Palettaszerkesztő lap. Ezt úgy is előcsalhatjuk, hogy a Paletták lapon kiválasztunk egy palettát, majd alul a Paletta szerkesztése gombot megnyomjuk.


A Palettaszerkesztő lapon néhány gomb nem használható, mert a beépített palettákat alapesetben nem lehet módosítani.

Ha rákattintunk egy színre a Palettaszerkesztő lapon, akkor az lesz az előtérszín. Control-t nyomva kattintás közben a háttérszínt állíthatjuk be.

Saját palettánk esetében természetesen új színeket tudunk hozzáadni, szerkeszthetjük a meglévő színeket (dupla kattintás a színre), törölhetünk a színek közül és névvel is elláthatjuk a színeinket.

Színátmenetek

Talán már játszottál a Színátmenet eszköz beállításai közt a Formával és Ismétléssel. Ha még nem, akkor most próbáld ki! A három Formázott Forma akkor igazán izgalmas, ha van kijelölés. Az Eltolás beállítás a Sugaras, Kúpos, és Négyzet Formákkal ad értelmes eredményt: eltolva kezdi el a színátmenetet.


Egyforma méretű sugaras színátmenetek 0, 50 és 100 Eltolással.

Létrehozhatunk saját színátmenetet is:. A Színátmenetek lap alapesetben a jobb oldali ablakban (dokkban) alul van, ha nem, akkor Párbeszédablakok /Színátmenetek menüponttal előhozhatjuk. A lap alján lévő Új színátmenet gombbal hozhatunk létre új színátmenetet: ekkor előugrik a Színátmenet-szerkesztő lap. Ezen egy szakasz három pontból áll: két fekete (bal és jobb végpont) és egy fehér (ezzel lehet "elbillenteni" a színátmenetet az egyik végpont irányába.) Természetesen két szomszédos szakasznak van egy közös fekete végpontja. Az alábbi ábrán a kijelölt szakaszt jelöl a 3.: ennek az alsó sávja sötétebb szürke, mint a nem kijelölt szakaszoké.

Jobb kattintással hívhatjuk elő a helyi menüt, amiben a lehetséges műveletek vannak. Próbáld is most ki a Jobb kattint / Szakasz kettévágása a középpontbant! Így lesz két szakaszod, amin kipróbálhatod a szakasz kijelölést.

Kijelölni egy szakaszt bal egérgombbal lehet, több szakaszt Shift+bal egérgombbal jelölhetünk ki. (Eleinte kicsit zavaró lehet, hogy minden szakasz közepén van egy háromszög, de nem lehet külön kijelölni a két oldalán lévő részeket.) Vigyázz, a jobb kattintással előhívható menüben a jobb és bal végpont a kijelölt szakaszok legszélső pontjait jelöli, függetlenül attól, hogy hova kattintottál! Ha tehát van már két szakaszod, a baloldalit beállítottad és most a jobboldalit akarod beállítani, akkor először bal egérgombbal ki kel jelölni a jobboldali szakaszt, és csak utána jobb egérgombbal előhívni a menüt.

Ha több szakaszt jelölsz ki egyszerre, és úgy állítod a végpontok színét, akkor több szakaszon átívelő színátmenetet tudsz csinálni: a belső pontok színét a program automatikusan állítja be.

Van egy érdekes szűrő:: Színek / Leképezés / Színátmenet-leképezés. Ez a kép sötét pontjait az aktuális színátmenet bal végpontjának színére állítja, az egyre világosabb képpontokat pedig a színátmenet egyre jobbrább levő színeire. (Ha ezzel játszol, ne feledd, hogy a Control+F billentyűkombinációval újra futtatható a legutóbbi szűrő, és nem kell bemászni megint mélyen a menübe.)


Az ábrázatom Golden színátmenetre leképezve.

Mód

A Rétegek lap tetején van a Mód legördülőmenü, ahol ki lehet választani, hogy a kiválasztott réteg miként keveredjen az alsóbb rétegekkel. A Normál egyszerűen elfedi, de a többivel különféle izgalmas hatásokat érhetünk el. Ehhez tudni kell, hogy a Mód szempontjából a színek RGB (piros, kék, zöld) összetevőkből állnak, és minden összetevő 0-1 tartományba eshet. (0,0,0 jelenti a feketét; 1,1,1 a fehéret.) Emiatt a Szorzás – mivel általában törtszámmal szoroz – csökkenteni fogja, azaz sötétíti a színeket, kivéve persze ahol a szorzó réteg fehér: itt meghagyja a színeket, de világosítani sose fogja. Ennek a párja az Osztás, ami viszont általában fakítani fogja a színeket.

Érdekesebbé tehetjük képünket, ha nem túl karakteres képeket teszünk rá különféle Módokkal. Ha tudsz, akkor érdemes egy fényképezőgéppel a környékeden neked tetsző textúrákat lefényképezni. De az én fényképeimet is használhatod.


Textúra a háttérnek.


Textúra a figurának.


Az eredeti rajz.


A kész kép: a háttér textúrája Osztás módú, a figuráé Szemcsés összefésülés.


A Mód beállítás sok festőeszköznél is rendelkezésre áll. Ott az aktuális réteg eredeti színével fogja keverni a festést. Ha tehát van ugyan egy képed, de egy üres rétegen festesz mondjuk Szorzás Módú ecsettel, akkor nem fogsz semmit elérni.


Fekete háttéren sötétbarna előtérszín, Galaxy, Small ecset. Mód: Összegzés, Összeadódó bekapcsolva. Minél tovább satírozol egy területet, annál világosabb lesz.