GIMP 2.2 használati útmutató

Tartalom

Élsimítás és lágy szél

A fenti kép az ecset (balra) és a ceruza (jobbra) eszköz közti különbséget mutatja kinagyítva és normál méretben. Láthatóan a ceruza vagy teljesen befest egy képpontot, vagy egyáltalán nem: ezt úgy hívjuk, hogy éles szélű. Ezzel szemben az ecset eszköz az ecsetvonás szélein egyes pontokat csak részben fest be, így az ecset eszközzel húzott vonal széle nem olyan rücskös: ez az élsimítás, gyakorlatilag ennek a tovább fokozása a lágy szél.

De ezzel azért problémák is vannak: például fehér háttéren ellipszis-kijelölés eszközzel kijelölök egy kört, miközben a beállításai közt be van kapcsolva az Élsimítás (ez az alapértelmezett). Ha most a kijelölt kört kitöltöm feketével, majd fehérrel, akkor a következő ábrát kapom:

Ugyanis a kör kijelölés szélénél az élsimítás miatt sok pixel csak "félig van kijelölve", ezért a feketével kitöltés is félig tölti ki: fehér háttéren ezek szerint szürke pontokat kapunk. De utána a fehér kitöltés is csak félig érvényesül ezekben a pontokban, és így a szürke pontok világosszürkévé válnak.

Ezért lehet a kijelölés eszközöknél kikapcsolni az Élsimítást, ezért van ceruza is, és ezért van több festőeszköznél (például a radírnál) az Éles szélű beállítás.