GIMP gondolat buborék

Tartalom

Nyiss meg egy képet, amire a gondolatbuborékot rá fogod tenni és méretezd át, (Kép / Kép átméretezése), hogy a hosszabbik oldala legfeljebb 400 képpont (pixel) legyen! (Ez csak azért kell, mert minél kisebb a kép, annál gyorsabban lehet vele dolgozni, és gyakorláshoz ekkora kép is elég.)

Ha nem látszik a Rétegek lapod, akkor a Párbeszédablakok / Rétegek menüponttal jelenítsed meg!

Most pedig válaszd ki a Szöveg eszközt az eszköztárról! () Kattints oda a képen, ahova a gondolat buborék szövegének bal felső sarkát szeretnéd! Ekkor megjelenik a szövegszerkesztő ablak, amibe írhatsz, és a szöveg a képen is látható.

A rétegek lapon látszik, hogy a szöveged egy új, speciális szöveges rétegbe kerül.

A betűtípust, méretet, igazítást stb. az eszköztár alatt a szöveg eszköz beállításai közt változtathatod meg. (Ha véletlenül eltüntetted az Eszközbeállítások lapot, akkor a Párbeszédablakok / Eszközbeállítások menüponttal varázsolhatod vissza.)

Gyakori, hogy mégsem teljesen ott van a szöveg, ahol jó lenne. Ha így van, akkor válaszd ki az Áthelyezés eszközt (), és tedd arrébb! !! Figyelj !! Csak akkor tudod arrébb tenni a szöveget, ha az áthelyezés eszközzel olyan helyen nyomod le az egérgombot, ahol épp betű van. Ha jó helyen van az egérmutató, akkor át is alakul kézből négy ágú nyíllá. Ha ez kényelmetlen, akkor az Eszközbeállítások lapon kapcsolj át Az aktív réteg áthelyezésére!

Ahogy itt a képen is látszik, a szöveg körül megjelenik a sárga-fekete vonal, ami a réteg határát mutatja. Emlékeztető erről.

A Réteg lap alján lévő hat gomb közül a baloldalit nyomd le, és hozz létre ezzel egy átlátszó réteget! Ez a réteg a háttér és a szöveges réteg közé kerüljön. Ha nem ott jön létre, akkor a Réteg lap alján a lefelé és felfelé mutató nyilakkal változtathatod az aktív réteg helyét a rétegek közt.

Most válaszd ki az Ellipszis-kijelölés eszközt ()! Jelölj ki egy ellipszist, amibe belefér a szöveg! Aztán töltsd ki a kijelölést fehérrel! (Pl. az előtérszín / háttérszín valamelyikét állítsad fehérre, fogd meg egérrel ezt a színt, vidd a kép fölé, és engedd el az egérgombot.)

Ugyanígy csináld meg a gondolatbuborékot a fejjel összekötő kis fehér köröket! A végén a Kijelölés / Semmit menüponttal szüntesd meg a kijelölést!

Hozz létre egy újabb réteget, ami a Rétegek lapon a fehér buborék rétege és a háttér rétege közé kerüljön!

Kattintsál jobb egérgombbal most a fehér buborék rétegére a Rétegek lapon, és a felbukkanó menüben válaszd az Alfa-csatorna kijelöléssé alakítása menüpontot! Ezzel kijelöltél mindent, ami ezen a rétegen nem átlátszó: azaz pont a buborékokat.

A Rétegek lapon kattints a legutóbb létrehozott rétegre, mert most azon kell dolgozni. A Kijelölés / Növelés menüponttal növeld meg a kijelölést 2 képpontnyival (pixellel), és töltsed ki a kijelölést feketével! Így ez a réteg két képponttal kikandikál a fehér buborék réteg alól, és ezzel fekete keretet ad a buboréknak.