GIMP 2.4 használati útmutató

Tartalom

Navigálás

Egér

Az egér görgő görgetése különböző billentyűket lenyomva a következő hatással van:

 1. Billentyű nélkül: le-fel görgeti a képet
 2. Shift: jobbra-balra görgeti a képet
 3. Control: nagyít-kicsinyít
 4. Control+Shift: váltás az ecsetek közt
 5. Control+Alt: váltás a színátmenetek közt
 6. Shift+Alt: váltás a minták közt

A kurzor billentyűkkel is lehet a képen navigálni, de csak akkor, ha nem valamelyik kijelölő eszköz, vagy az Áthelyezés van kiválasztva: ezeknél az eszközöknél ugyanis a kurzor billentyűkkel az aktív réteget tudjuk a helyéről elmozgatni. Ha a Shift billentyűt is nyomva tartjuk eközben, akkor nagyobb lesz a lépésköz.

Ez alól is van kivétel: ha a téglalap, vagy ellipszis kijelölés eszközt használjuk, és még látszik a kijelölés módosító keret, akkor a kurzor billentyűkkel mozgathatjuk/méretezhetjük a kijelölést attól függően, hogy az egérkurzor a kijelölés módosító keret mely részén van.

A képablak jobb alsó sarkában van egy négy irányú nyíl gomb: ha ezen lenyomod az egérgombot, akkor előbukkan a kép kicsiben, amin az egérrel mozogva állíthatod be, hogy a kép mely része látszódjék az ablakban. Ez a kis ablak addig látszik csak, amíg az egérgombot nyomva tartod.

Valamelyik lapon a lap menüjét csald elő ezzel a gombbal: , és a lap hozzáadása almenüből válaszd a Navigációt!

A Navigáció lapon szintén látszik a kép kis mása, ahol szintén mozoghatsz az egérrel és az egérgörgővel. Sőt van rajta egy csúszka, amivel a nagyítást állíthatod, és hat különféle nagyító gomb: ezek balról jobbra

 1. Nagyítás
 2. Kicsinyítés
 3. Nagyítás 1:1 : olyan nagyítást ad, ahol a kép minden képpontja pontosan egy képernyő képpont méretű: ezt 100% nagyításnak is hívjuk
 4. Kép illesztése az ablakba : a kép teljes egészében látható lesz az ablakban
 5. Kép illesztése az ablakhoz : a magasság és a szélesség közül az egyiket illeszti, a másik irányban viszont le fog lógni a kép.
 6. Ablak illesztése a képhez : az ablak méretét változtatja, hogy a jelenlegi nagyítás mellett lehetőleg az egész kép látszódjon, de azért a képernyő méreténél nem lesz nagyobb az ablak.

Az aktuális nagyítást az ablak alján lévő legördülő menü is mutatja, és azt itt állítani is lehet. Ettől balra az egérkurzor aktuális pozíciója látszódik: itt a bal felső képpont a (0,0).

A Nézet menüben szintén lehet állítani a nagyítást. Hasznos gyorsbillentyűk az 1: ezzel 100%-os nagyítást állíthatunk be; és az F11 amivel teljes képernyős módba (és persze vissza) válthatunk.