Rajz színezése

Tartalom

Tegyük fel, hogy van egy fekete-fehér rajzunk (tus, filctoll, ...), amit valami okból szürkeárnyalatosan szkenneltünk be. (Ez megfelel képernyős megjelenítéshez (web, prezentáció), de nyomtatáshoz érdemes eleve nagyobb felbontással, de fekete-fehérben (1 bites) szkennelni. Ellenben, ha eleve szürkeárnyalatos a kép (ceruza, szén, kréta ...), akkor mindenképp jobb szürkeárnyalatosan szkennelni.) Első dolgunk, hogy RGB-vé tesszük a képet, hogy színeket használhassunk: Kép / Mód / RGB. (Ha a kép már eleve RGB módban van, akkor ez a menüpont természetesen nem használható)

Ezután készíts másolatot a Háttér rétegről! Ebben az új rétegben csak a körvonalakat hagyjuk meg, a Színek / Színből alfa menüponttal, a fehéret megadva színnek. (Így ezen a rétegen a fehér pontok átlátszóak lesznek, a feketék átlátszatlanok, a szürkék pedig félig átlátszó fekete pontokká válnak.)

A háttér réteget egyelőre színezd ki fehérre, a körvonalak rétegéről pedig készíts egy másolatot! A felső réteghez továbbiakban nem nyúlunk, úgyhogy a rajz vonalai ezen szépen megmaradnak, bármit is barbárkodunk a többi réteggel. A középső réteget fogjuk színezni.

Most színezd ki a középső réteget! Ehhez használható a Kitöltés eszköz, ami egyszínű egybefüggő foltokat színez ki. Állítsd eme eszköz Küszöbszintjét nullára (a 0 Küszöbszint azt jelenti, hogy a kitöltés nem folyik tovább arra, amerre akármilyen kicsi színváltozást talál. Itt látszik a kitöltés terjedése különböző küszöbszintek esetén.), jelöld be az Átlátszó területek kitöltése és a Mintakeverés négyzeteket (Ha a Mintakeverés nincs bekapcsolva, akkor a kitöltés csak ott áll meg, ahol az aktív rétegen van színhatár, a Mintakeverést bekapcsolva viszont ott, ahol az összes egymást fedő rétegből kialakuló képen színhatár van.), és tölts ki egy területet! Ekkor az alábbi képen látható problémák merülhetnek fel:

Ha két színezendő folt közt rés van a vonalon, akkor át fog folyni a szín. Ez ellen azt teheted, hogy először ceruzával (nem ecsettel! Itt írok az ecset és a ceruza közti különbségről) olyan színű vonalat húzol a résekbe, amivel majd kitölteni akarsz, aztán ugyanezzel a színnel használod a Kitöltés eszközt.

A másik, ami látszik, hogy a fekete vonalak mentén randa szürkés részek vannak. Ez azért van, mert a rajzon nem csak fekete pontok vannak, hanem a fekete-fehér találkozásnál szürkék is. Ez azért jó, mert így a monitoron nem fog olyan recésnek látszódni a vonalak széle. Összehasonlításképp itt van két kép: az első képen vannak ilyen élsimító szürke képpontok, a másodikon nincsenek.

Hogy eltüntessük ezeket a részeket, a kitöltés után ugyanazzal a színnel, a ceruza eszközzel színezzük be ezeket a részeket is! Másik megoldás, hogy a Kitöltés Küszöbszintjét állítjuk magasabbra. Gyakran ez is működik, ám néha a szomszédos már kiszínezett területekre is átfolyik a szín. Végül a képünk úgy néz ki, mint lent az első ábra, a színek réteg külön pedig úgy, mint a második. (Ne felejtsd el a szemeket is kiszínezni fehérre!)


Következik a színezés finomítása: válaszd a Szín szerinti kijelölés eszközt, és a Küszöbszintjét állítsd nullára! Jelöld ki valamelyik színt, aztán ízlés szerinti mintával, vagy színátmenettel töltsd ki! Ezt megcsinálhatod mindegyik színnel. (Igazság szerint úgy volna hosszabb távon praktikus, ha csinálnál egy új réteget a színek és a körvonal réteg közé; a színek rétegen jelölnél ki egy-egy színt, és az új rétegen színeznél. Így a színeid biztos nem "akadnak össze", ezen kívül később is módosíthatod a színezést. De ez a megoldás túl sok kattintgatást igényel.)

Utolsó simításként a hátteret is töltsd ki tetszés szerint!