Krómozott betűk

Tartalom

Most krómozott betűt csinálunk. (Természetesen ezzel a módszerrel bármilyen alakzatot krómozott hatásúvá tehetünk.)

Színezd valahogy ki a hátteret, amin majd jól fog látszódni a fehér meg a szürke! Aztán a szöveg eszközzel készíts egy jó nagy betűs fehér feliratot. A krómozás íves betűkészleteken (pl. Comic Sans) jobban néz ki, mint szögleteseken. (A minta képeken szereplő betűkészlet nem Comic Sans, de már nem tudom, hogy mi.)

Készíts másolatot a felirat rétegről! A másolat réteg átlátszatlanságát alakítsad kijelöléssé (a Rétegek lapon kattints jobb egérgombbal a másolt rétegre, és a felbukkanó menüből válaszd az Alfa-csatorna kijelöléssé alakítása pontot!) Az így kijelölt betűket a színátmenet eszközzel töltsd ki sötétszürkéből világosszürkébe átmenettel! (Ehhez tipikusan az Előtérből háttérbe színátmenetet érdemes használni, kétféle szürke színnel. Most fontos, hogy teljesen telítetlen szürkéket válassz, azaz a színválasztó párbeszédablakban az "S" csúszka 0-n álljon, majd szólok, hogy miért.) Aztán gyorsan szüntesd meg a kijelölést: Kijelölés / Semmit

Válts vissza a fehér rétegre, és alkalmazz rá elmosást (Szűrők / Elmosás / Gauss-elmosás)! Egy képpel lejjebb látszódik, hogy miként befolyásolja az elmosás sugara majd a következő lépés eredményét.

Válts megint a felső, szürke átmenetes rétegre, és használd rajta a Szűrők / Leképezés / Buckaleképezés (Bump map) szűrőt! A felbukkanó párbeszédablakban felül, a Buckaleképezés legördülő menüből válaszd ki a fehér réteget! (Buckaleképezésről bővebben)

Minél nagyobb sugarú elmosást alkalmaztál az előző lépésben, annál nagyobb lesz majd a buckásításnál a domborodó rész.


A buckásítás eredménye az elmosás sugarától függően. Balról jobbra: nincs elmosás / 5 px elmosás / 10 px elmosás.

Most kapcsold ki a fehér réteg láthatóságát, vagy töröld ki, mert nincs rá többé szükség. Válts át a szürke átmenetes, most már buckásított rétegre! A Színek / Görbék menüponttal hozd elő az alábbi párbeszédablakot, és állítsad olyanra a görbét, mint az alábbi képen! Ha a vonalat kezded arrébb húzni, akkor automatikusan egy új pont jelenik meg rajta. Ha egy pontot nagyon közel húzol a másikhoz, akkor összeolvasztja őket: így lehet megszabadulni a felesleges pontoktól.

Mit is jelent ez a görbe? A vízszintes tengelyén az eredeti kép világosság értékei, a függőlegesen a kimeneti értékek vannak. Például a piros körrel jelölt pont vízszintesen kb. 15%-nál, függőlegesen 75%-nál van: ez arra utasítja a GIMP-et, hogy az eredeti kép azon képpontjait, melyek 15%-nyira világosak, 75%-nyira világosítsa.

Ez a művelet nagyon megváltoztatja a színeket, és ha nem 0 telítettségű szürkéket használtál, akkor most mindenféle csúnya színek megjelennek.

A végeredmény: