GIMP 2.4 használati útmutató

Tartalom

Eszközök

Az Eszköztárban vagy az Eszközök menüben választhatjuk ki az aktuális eszközt, azaz, hogy az egérrel mit tudunk csinálni a képen. Továbbiakban az Eszközök menüben látható nevükkel fogok hivatkozni az eszközökre. Ebben a menüben vannak Színeszközök is, amik az Eszköztárban alapesetben nem látszanak: ezekről itt nem is ejtek szót. Tudni kell, hogy bizonyos speciális esetekben a GIMP automatikusan átvált másik eszközre, úgyhogy ha nem az történik, amit szeretnél, akkor nézd meg, hogy megfelelő eszköz van-e kiválasztva!

Az eszköztáron az eszközök ikonjai alatt látszanak az aktuális színek: a bal felső téglalapban az előtérszín látszik, a jobb alsóban a háttérszín. Ha meg akarjuk változtatni valamelyiket, akkor kattintsunk duplán rá: ezzel megnyitjuk a színválasztó párbeszédablakot.

Talán legegyszerűbb, ha először a függőleges szivárványon kiválasztjuk az alapárnyalatot, majd a baloldali négyzetben kiválasztjuk a pontos színt. Ebben a négyzetben az alapárnyalat legmarkánsabb változata van a jobb felső sarokban, balra egyre sötétebb színek vannak, lefelé pedig egyre telítetlenebbek. Ezek szerint bármely alapárnyalatot választunk a szivárványon, a négyzet bal oldalán fekete van, a jobb alsó sarokban fehér, a legalsó sorban pedig a szürke árnyalatok feketétől fehérig.

A 2.2 verzióban alapesetben az eszköztár alján (két képpel feljebb) látszott az aktuális ecset, minta és színátmenet is. Ezek a Fájl / Beállításokban az Eszköztár cím alatt itt is bekapcsolhatók.

Alapesetben a másik ablakban alul három lap van, amin az aktuális ecsetet, mintát illetve színátmenetet választhatjuk ki. Ha egerünkkel megfogjuk az egyik mintát, és bedobjuk a képablakba, akkor a képet kitölti azzal a mintával. Hasonlóképp az előtér- és a háttérszínt is bedobhatjuk a képbe. (Bedobás menete: a kívánt minta vagy szín fölé viszed az egeret, lenyomod a bal egérgombot, lenyomva tartva a képablak fölé viszed az egeret és ott engeded el az egérgombot.)

Most pedig lássuk az eszközöket! Az eszköztár alatt van az eszközbeállítások lap, ennek a tartalma eszközönként más. A leírásban néhol hivatkozok az itt található beállításokra.

Festőeszközök

Figyelem, névütközés! Ecsetnek hívjuk azokat a formákat, amik közül az Ecsetek lapon választhatunk, de az egyik festőeszköz neve is ecset.

Kijelölőeszközök

Ha nincs kijelölés, akkor minden művelet az egész képen (pontosabban az egész rétegen) kifejtheti hatását. Ha van kijelölés, akkor a legtöbb művelet csak a kijelölésen belül működik. A kijelölés határát fekete-fehér mozgó szaggatott vonal mutatja. Ha már nem kell a kijelölés, akkor a Kijelölés / Megszüntetés menüponttal szabadulhatsz meg tőle. Minden kijelölőeszköz beállításai közt szerepelnek a Mód választó gombok: . Ezek jelentése balról jobbra:

  1. Ha új területet jelölünk ki, akkor a régi kijelölés megszűnik és csak az új él.
  2. Az eddigi kijelölés megmarad és az újonnan kijelölt terület hozzáadódik.
  3. Az új kijelölés kivonódik a meglévőből.
  4. (Metszet) Az eddigi kijelölésnek csak az a része marad meg, amit az új kijelölés is tartalmaz.

Ez a Mód kijelölőeszközönként külön állítható. Ha a kijelölés nem úgy működik, ahogy gondoltad, akkor valószínűleg ez a Mód van rosszul beállítva.

Próbáld is ki: ha van kijelölés, akkor festőeszközök sem működnek azon kívűl, és ha mintát vagy színt dobsz a képbe, az is csak a kijelölést fogja kitölteni.

Átalakítóeszközök

Eme eszközök használatakor nem árt már ismerni a rétegek működését.

A Vágás és az Igazítás eszközt leszámítva a beállítások közt szerepel három gomb: . Egyes eszközök esetében nem az "Átalakítás" szó szerepel, úgyhogy ne lepődj meg. Ezek a következőképp működnek: (Az Áthelyezés eszköz esetén kicsit másként van, azt lejjebb, az egyes eszközök bemutatásánál olvashatod.)

Egyéb eszközök