GIMP kristálygomb

Tartalom

Most egy ilyen kristálygomb jellegű entitást hozunk létre.

Készíts egy új 256x256 képpontos képet! (Fájl / Új) Először színezd ki kedvedre a hátteret (kiválasztod az előtérszínt, aztán Szerkesztés / Feltöltés az előtérszínnel). Ezután hozz létre egy új réteget (A Réteg lap alján a baloldali gombbal), válts át az új rétegre és jelölj ki rajta egy kört! ( Tipp: az ellipszis-kijelölés eszközzel nyomd le a bal egérgombot a kijelölendő kör bal felső sarkában, majd utána nyomd le a Shift gombot is: ekkor szabályos kört fogsz kijelölni. Ügyelj rá, hogy a Shift gombot az egérgomb lenyomása után nyomd le, és az egérgomb felengedése után engedd el!) Töltsd ki ezt a kört valami más színnel! A kör kijelölést még ne szüntesd meg, az kell a következő lépéshez!

Készíts egy új réteget, és töltsd ki feketével az előző lépésben meghagyott kijelölést! (Akkor jó, ha ez a fekete kör most teljesen eltakarja a lentebb lévőt.) Most a kijelölést jelző villogó szaggatott vonalat vidd kissé jobbra és lefelé, ahogy az ábrán is látható – ezt a következőképp teheted: győződj meg róla, hogy még mindig az ellipszis kijelölése eszközt () használod, aztán az Alt billentyűt nyomva tartva, az egérrel arrébb viheted a kijelölést. (egyébként ezt megteheted az első négy kijelölő eszköz bármelyikével. )

Kijelölés / Lágy széllel lágyítsd meg a kijelölés szélét 40 pontnyival (ne lepődj meg, hogy ennek a műveletnek az eredménye nem látszik meg a villogó szaggatott vonalon), aztán a Szerkesztés / Törléssel töröld az így lágyított kijelölést a fekete körből! Most látszik, hogy nem egy éles határú részt töröltél ki, hanem egy lágy átmenetet. Gyorsan szüntesd meg a kijelölést (Kijelölés / Semmit)! Állítsd be eme réteg Átlátszatlanságát kisebbre a Rétegek lap tetején ízlés szerint!

Hozz létre egy új réteget, jelölj ki rajta egy ellipszist , ahogy az ábrán látszik. (Most is arrébb teheted utólag a kijelölést, ha nyomod az Alt billentyűt.) Előtérszínnek állítsd be a fehéret, aztán válaszd ki Színátmenet eszközt , a beállításainál a Színátmenet felirat mellet lévő átmenetes gombra kattintva megjelenik a színátmenetek listája: ebből válaszd azElőtérből átlátszóba átmenetet (ez a legfelső), és ezzel töltsd fel a kijelölést! Ha elsőre nem pont olyan lesz a színátmenet, ahogy szeretted volna, akkor vond vissza (Control+Z), majd próbálkozz újra!

A Szöveg eszközzel () írj be valami szép szöveget! Ez egy új szöveges réteget fog létrehozni: ha megvagy a szöveggel, akkor a gépeléshez megnyílt ablakot zárd be! Ezután (de előtte is lehetett volna) beállíthatod a betűtípust, középre rendezést, stb. Valószínűleg nincs jó helyen a szöveged: válaszd ki tehát az Áthelyezés eszközt (), a beállításainál válaszd A jelenlegi réteg áthelyezését és tedd a helyére a szöveget! A Rétegek lapon tedd ezt a szöveget a csillogás réteg alá (a Rétegek lap alján lévő nyilacskákkal teheted ezt meg), és állítsd be ízlés szerint az Átlátszatlanságát!

A Rétegek lapon tedd aktívvá a gomb rétegét, és a Szűrők / Fény és árnyék / Vetett árnyék eszközzel készíts neki egy szép árnyékot! (Figyelem! Ekkor megnyílik egy ablak, ahol az árnyék paramétereit beállíthatod, de ez az ablak néha a többi ablak mögött jelenik meg, ezért a tálcán kell megkeresni, vagy az Alt+Tab billentyűkombinációval átváltani rá!)

És most jön a rétegek nagy előnye: ha nem tetszik ez a színösszeállítás, akkor könnyedén változtathatunk rajta: tedd aktívvá a gomb rétegét, és kapcsold be a Zárolást! (Ez a jelölőnégyzet a Rétegek lap tetején van.) Ettől kezdve nem lehet festeni eme réteg átlátszó területeire. A kiválasztott színnel most könnyedén kitöltheted ezt a réteget. (Szerkesztés / Feltöltés az előtérszínnel, de ha a gyors megoldások híve vagy, akkor csak nyomd meg a Ctrl+, billentyűkombinációt – persze ekkor ügyelni kell, hogy a képet tartalmazó ablak legyen aktív. De egyszerűen a képre is dobhatod a választott színt.) A hátteret pedig úgy lehet mintával feltölteni, hogy átváltasz a háttér rétegre, aztán a Minták lapról rádobsz egy mintát.