GIMP képkeret

Tartalom

Egyszerű keret a képnek. A felhasznált kép a Duncantől származik.

Nyiss meg egy képet, és méretezd át, (Kép / Kép átméretezése), hogy a hosszabbik oldala 300 képpont (pixel) legyen!

Ha nem látszik a Rétegek lapod, akkor a Párbeszédablakok / Rétegek menüponttal jelenítsed meg! A Rétegek lap alján van hat gomb: a baloldalit megnyomva hozz létre egy új, átlátszó réteget. Válts is át erre a rétegre! (A Rétegek lapon kattints a nevére, vagy a kis előnézeti képére!) Ezzel azt mondod a GIMPnek, hogy mostantól ezen a rétegen akarsz dolgozni.

Most pedig válaszd ki a színátmenet eszközt az eszköztárról! (Ennek ilyen ikonja van: ) (Eszköztárnak az "A GIMP" feliratú ablakban lévő sok gombot nevezem.)

Ezután változtasd meg az előtérszínt és a háttérszínt, amik majd a színátmenet végszínei lesznek! Ezt az eszköztár alatt látható vezérlőelemekkel teheted meg. (ld. az alábbi képen. Az ecsetforma, színátmenet, minta csak akkor látszódik, ha azt a főablak menüjében a Fájl / Beállítások / Eszköztár oldalon bekapcsolod.)

Az Eszközbeállítások lapon a színátmenetek közül pedig válaszd az egyik Előtérből háttérbe színátmenetet! (ha nem látszik ez a lap, akkor a Párbeszédablakok / Eszközbeállítások menüponttal előcsalhatod)

Most pedig töltsed ki színátmenettel az új réteget! Egyszerűen a kép ablakában húzz egy vonalat, amivel megadod a színátmenet irányát és hosszát. (Ugye a színátmenet eszköz van kiválasztva?)

Ekkor jó esetben a teljes képen csak a színátmenet látszódik, de ha a Rétegek lapot megnézed, akkor látható még, hogy azért ott van alatta az eredeti kép egy másik rétegen, csak el van takarva.

Most tehát "vágunk egy ablakot a színátmeneten". Ehhez válaszd ki a Téglalap-kijelölés eszközt az eszköztáron (), és jelölj ki a képen egy téglalapot! Amíg ez a kijelölés megvan, addig minden további műveleted csak a kijelölésen belül tud hatni.

Használd a Szerkesztés / Törlés menüpontot! Ezzel az aktív rétegből törlődik minden, ami a kijelölt területen volt. Ez azt jelenti, hogy itt az aktív réteg átlátszó lesz, és látni fogjuk rajta keresztül az alsó réteget.

Most pedig a Kijelölés / Semmit menüponttal szüntesd meg a kijelölést, mert a továbbiakban a mostani kijelölésen kívül is kell majd dolgoznunk.

Most pedig válaszd ki az eszköztárról a Radír eszközt ()! Az ecsetformák közül válassz valami érdekesebb formájút (pl. ), és radírozd körbe a keretet, hogy ne legyen olyan szabályos széle!

Most jöhet egy kis Szűrők / Leképezés / Buckaleképezés! (Erről bővebben itt olvashatsz) A lényeg, hogy ezzel az aktív rétegen a kontrasztos helyek úgy fognak kinézni, mintha kidomborodnának. Esetünkben az átlátszó / átlátszatlan határon van kontraszt, ezért ott lesz domborodás hatás.

Végül mentsed is el a képet, ehhez a Fájl / Mentés másként menüpontot használd! (Ha csak a Fájl / Mentés menüpontot használnád, akkor az eredeti képet írnád felül). Alapvetően három fájltípust javaslok, amik közül a mentés párbeszédablakban választani érdemes:

  • XCF: ez a GIMP saját formátuma: ebben megmaradnak a rétegek, a kijelölés, ilyesmi, viszont csak a GIMP-pel lehet megnézni, és a mérete (főleg sok réteg esetén) meglehetősen nagy. A minőség a mentéstől nem romlik.
  • JPG: gyakorlatilag minden képkezelő program meg tudja jeleníteni, a fájlmérete is elég kicsi, ám mentéskor valamelyest romlik a kép minősége, és az összes réteg egy réteggé lapítva kerül bele.
  • PNG: gyakorlatilag ezt is minden képkezelő meg tudja jeleníteni. A kép minőség nem romlik, ha ilyenbe mentjük, viszont gyakran a fájl mérete nagyobb, mintha JPG-be mentenénk. Ebbe is egy réteggé lapítva kerülnek bele a rétegek.