GIMP 2.4 használati útmutató

Tartalom

Segédvonalak és rács

Segédvonalak

A pontos pozicionálást segédvonalakkal segíthetjük. A képablak felső részén lévő vonalzóra vigyük az egérmutatót, nyomjuk le az egérgombot és húzzuk le az egeret a képbe: ezzel elhelyezhetünk egy vízszintes segédvonalat. A képablak alján az állapotsorban láthatjuk a segédvonal pozícióját. A képablak baloldalán látható vonalzót használva függőleges segédvonalakat helyezhetünk el. Segédvonal elhelyezésekor automatikusan az Áthelyezés eszközre vált a GIMP. Ezzel az eszközzel lehet a már meglévő segédvonalainkat is arrébb vinni.

A segédvonal kék-fekete vonalként fog megjelenni, de a kijelölés és a réteg határvonalához hasonlóan nem igazi része a képnek. A Nézet menüben ki/be kapcsolhatjuk a láthatóságát. Segédvonalaink csak XCF formátumba mentéskor maradnak meg - más formátumokban nem fognak látszódni.


Ez egy 10x10 képpontos kép, a segédvonalak pozíciója függőlegesen és vízszintesen is 1 és 9.

Az ábrán nagy nagyítás mellet látszódik, hogy a segédvonalak elvileg a képpontok közt vannak, jóllehet nagyítás nélkül takarnak egy-egy pontsort (illetve oszlopot), hiszen a képernyőn nem lehet keskenyebben ábrázolni őket. Az első képpontsor előtti segédvonal pozíciója 0, az első és második képpontsor közt 1 stb.

Szintén a Nézet menüben kapcsolhatjuk ki/be a Segédvonalakhoz való igazítást. Ha be van kapcsolva, akkor minden egérrel végzett műveletünknél, ha az egér elég közel van a segédvonalhoz, akkor azt a segédvonalhoz igazítja. Az "elég közel" a főablak Fájl menüjében a Beállítások közt az Eszközbeállítások / Segédvonalhoz és rácshoz illesztés alatt állítható be képernyő képpontban megadva.

Rács

A rács úgy viselkedik, mintha szabályosan elhelyezett segédvonalaink lennének, csak nem lehet őket elmozdítani. A Nézet menüben lehet ki/be kapcsolni a Rács megjelenítését és a Rácshoz való illesztést. A rács beállításait (rácstávolság, szín stb.) Kép / Rács beállítása menüponttal változtathatjuk meg.