GIMP 2.4 használati útmutató

Tartalom

Ez meg az

Munka közben pár percenként érdemes megnyomni a Control+S billentyűkombinációt amivel elmented a képet: ki tudja, lefagy-e a géped a következő percben. A másik billentyűkombináció a Control+Z amit rutinbol fogsz nyomogatni: ezzel a legutóbbi műveletet tudod visszavonni.

Egyenes vonalat következőképp rajzolhatsz: az Ecset eszközzel () kattints oda a képen, ahol a vonal kezdetét akarod. Ezután a Shift billentyűt nyomva tartva vidd arréb az egeret, majd kattints oda, ahova a vonal másik vége kell. Ezt tovább is folytathatod. Ha közben a Control billentyűt is nyomva tartod, akkor a húzott vonal szögét 15 fok legközelebbi többszöröséhez igazítja. Ez a módszer ugyanígy működik a Ceruza, Radír, Festékszóró, Tus, Másoló, Mázolás, Maszatolás, Fakítás vagy sötétítés eszközökkel is.

Eddig nem találkoztunk semmilyen eszközzel, amivel például kört lehetne rajzolni: ezt úgy teheted meg, hogy az Ellipszis-kijelölés eszközzel kijelölsz egy kört, és beledobsz egy színt vagy mintát, vagy akár a Színátmenet eszközzel is kitöltheted. (Mindig figyelj, hogy tényleg az-e az aktív réteg, amin festeni akarsz!) Ha pedig a kijelölés területét ki akarod törölni, akkor erre a Szerkesztés / Törlés menüpontot tudod használni.

Ha az egész képet át akarod méretezni, azt a Kép / Kép átméretezése ... menüponttal teheted meg. Ne keverd össze a Kép / Rajzvászon mérete ... menüponttal, ez ugyanis a kép tartalmát nem méretezi át: ha tehát ezzel felnagyítod a rajzvásznat, akkor a széleket átlátszósággal fogja kitölteni, ha pedig lekicsinyíted, akkor a kép nem fog beleférni.


Eredeti kép

Kép átméretezése

Rajzvászon mérete

Kép átméretezése

Rajzvászon mérete