GIMP 2.2 használati útmutató

Tartalom

Festés

A másoló eszköz ()

Ezzel az eszközzel eltüntethetünk ezt-azt a képből, ha megfelelő környezetben van. Itt például a part két szakaszát rámásoltam a vízbefolyásra. (Emlékeztető: Control-t nyomva kell oda kattintani, ahonnét másolni akarsz, majd Control nélkül másolni. Ehhez praktikus lágy szélű ecsetet használni, hogy még kevésbé látszódjon a csalás.

Egy kis film erről (400kB)

Ezzel az eszközzel nem csak más rétegről, de akár másik megnyitott képről is lehet másolni. Az Igazítás beállítás értékei:

  1. Nem igazított: kijelölöd Control-lal a másolás forrását: mondjuk épp egy bohóc orrát: ezután akárhányszor, akárhol lenyomod az egérgombot, a bohóc orrától kezdődően fogsz másolni.
  2. Igazított: ez esetben a forrás kijelölése után az első egérgomb-lenyomással határozod meg, hogy mennyivel eltolva fogsz másolni: a további egérvonásokkal bemásolt részletek ehhez fognak illeszkedni. (Ezt alkalmaztam a fenti videóban is, hogy mikor a vízen a tükörképet festettem, akkor a képforrás is a vízen legyen, ne pedig újra az eredeti kiindulópont.)
  3. Regisztrált: megegyezik a forrás és a cél pozíció: csak akkor van értelme, ha másik rétegről másolsz.

Radír ()

Ha a radír használata közben nyomjuk az Alt billentyűt, akkor a korábban kiradírozott részeket "visszaradírozhatjuk". Ez nem működik a háttér rétegen, ha nincs alfa csatornája (ld. a rétegmaszkról szóló rész első bekezdését!)

Beállítások


Elhalványuulás (200px)


Összeadódó - ezt bekapcsolva egy ecsetvonás (egérgomb-lenyomás) önmagára is hat.
A baloldali képen nincs bekapcsolva, ezért az egyforma átlátszatlanságú. A jobboldalin be van kapcsolva, ott kevésbé átlátszó, ahol az ecsetvonás keresztezi magát. Láthatóan a jobboldali képen alapvetően sötétebb az ecsetvonás, mivel a GIMP ecsetkezeléséből adódóan a 100-nál kisebb Távolságú ecsetek vonása valamilyen szinten mindenhol fedi magát.
Hogy látszódjon a hatása, a beállítások közt az átlátszatlanságot alacsonyra kell állítani és/vagy a Módot át kell állítani.


Színátmenet használata
baloldalt animated Confetti ecset Full saturation spectrum CW színátmenettel
jobboldalt Golden színátmenet.

Kijelölés és útvonal körberajzolása

Az útvonalakról szóló részben írtam arról, hogy az útvonalakat körbe lehet rajzoltatni. Ugyanezt a kijelöléssel is meg lehet tenni, ám ennek az eredménye nem lesz olyan szép, úgyhogy továbbra is ajánlom a kijelölés útvonallá alakítását, és annak a körberajzolását.