Inkscape 0.48 - Főoldal
[ Főoldal ]

Az Inkscape egy nyílt forráskódú, ingyenesen és szabadon használható vektorgrafikus rajzoló program. Hogy mit jelent ez pontosabban, miben különbözik a vektor- a rasztergrafikától (mint pl. a JPG vagy PNG fájlok), illetve a rasztergrafikus programoktól (pl. GIMP). arról itt bővebben írok.

A legtöbb GNU/Linux disztribúcióban megtalálható ez a program, érdemes az adott rendszer csomagkezelőjével letölteni. Windowsra az oldal írásakor legfrissebb telepítő innen tölthető le. De ezen az oldalon más verziók és a forráskód is elérhető.


Észrevételeket, kérdéseket a tzung_kukac_primandras.hu címre írhattok. (Természetesen a _kukac_ helyére @ írandó, csak nem szeretném, ha a spam robotok könnyedén elolvashassák a címemet.)

Kezdjük röviden a felhasználói felülettel, hogy tudd, merre keresd amiről írok.

Az alábbi gyakorlatokkal szeretném segíteni az Inkscape-pel való ismerkedést, egészen az alapoktól. Ebben a sorrendben javaslom haladni, mert az egyes gyakorlatokban nem ismétlem már meg, amit egy korábbiban leírtam. Nem a leghatékonyabb megoldás leírása, hanem a lehetőségek megismertetése volt a célom. Ha valamelyikban elakadsz, az lehet attól, hogy véletlenül eggyel többet kattintottál, és már mások a beállításaid. Ilyenkor zárd be a programot, indítsd újra, és próbáld az elejétől újra végigcsinálni.

sugárzásveszély Sugárzásveszély
Műveletek körrel, kitöltés, szegély, sorrend, mentés, exportálás.
30 százalék 30 százalék
Téglalap, kijelölés, mozgatás, méretezés, igazítás, elosztás, csoportosítás.
maci Maci 1
Gyakorlás.
kaktusz Kaktusz
Rács, unió, különbség.
doboz Doboz
Kép beillesztése, bézier-görbe, illesztés csomóponthoz, színátmenet, dinamikus perem.
maci Maci 2
Színátmenet, klónozás, színpipetta, elmosás, mozgatás billentyűkkel.
csavarkulcs Csavarkulcs
Rétegek, bézier-görbe.
maci Maci 3
Útvonallá alakítás, vágás, kitöltés mintával.
pecsét Pecsét
Bitkép vektorizálása, szöveg, illesztés útvonalra, útvonallá alakítás.

Ajánlom még:

  • Az Inkscape menüjében: Segítség > Ismertetők. Ezek egyébként interneten is olvashatók ezen az oldalon a táblázatban a magyar nyelvnél.
  • http://kathleen.extra.hu/, ahol GIMP tutorialok is vannak.

[ Főoldal ]