Atomóra

Az imént olvastam egy cikket, melyben megemlítenek egy atomórát, ami 3,7 milliárd évenként csak egy másodpercet téved. Természetesen felmerül a kérdés, hogy ezt honnét tudják. Definíció (pontosabban az egyik definíció szerint) “A másodperc az alapállapotú cézium-133 atom két hiperfinom energiaszintje közötti átmenetnek megfelelő sugárzás 9 192 631 770 periódusának időtartama.” Ezt a wikipédiából másoltam ide, de megnéztem a http://www.bipm.org/en/si/base_units/ oldalon is, és védhetőnek tűnik a fordítás, tekintve, hogy számomra a lényeg, hogy a másodperc egy bizonyos dolog idejének 9 192 631 770-szerese, és az előzőből is kábé ennyit értek.

Kevéssé tudom elképzelni, hogy ezt valaki tényleg megszámolná, de ha mégis, akkor is biztos téved már egymillió előtt legalább egyszer, szóval csak a műszeres számlálás jöhet szóba. De akkor meg az a kérdés merül fel, hogy a műszer hibázásait ki számolja meg. [Természetesen senki. Valójában általában két egymást követő nap meghallgatják a rádióban a déli pontos időjelzést, és az ehhez képesti eltérést osztják el 86 400-zal, így kapják meg a másodpercenkénti átlagos hibát.]

Bár, tekintve, hogy különböző óráim által mutatott idők közt hét perc különbség mutatkozik, részemről a kérdés szigorúan elvi. (Illetve hadd használjam az “elvi” helyett a “hipotetikus” szót, ezzel is megcsillantva szókincsemet. Valamint itt szeretném felhívni a hülye humorra kevésbé fogékony olvasóim figyelmét, hogy a szögletes zárójelek közti szöveg nem igaz. Legalábbis remélem, hogy nem az.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.