Inkscape EPS export

Egy ideje stock fotó oldalakra is töltök fel vektor rajzokat. Ezeken Adobe Illustrator kompatibilis EPS fájlokat várnak, mindenféle bitmap nélkül. Ilyen formátumba az Inkscape sok effektjét nem lehet bitmap-ek nélkül menteni. Feltöltés előtt azért biztonság kedvéért belenéztem az EPS fájlokba: ez egy többé kevésbé ember által olvasható formátum, és könnyen ki lehet szúrni benne a bitmap-eket. Meglepetésemre olyan képet is visszadobtak “No bitmaps allowed” megjegyzéssel, amiben nem láttam semmi ilyesmit.

Kis kutakodás után kiderült, hogy valóban nem volt bitmap a fájlban, de az Illustrator nem képes rendesen megnyitni a normál EPS színátmenetet, csak a saját speciális formátumát, amit persze a többi program nem ért.

Az EPS (Encapsulated PostScript) viszont egy nagyon vicces formátum, mert nem egy egyszerű grafikus leíró, hanem egy komplett programozási nyelv. Így lehetséges olyan programot írni bele, ami észreveszi, ha nem Illustratorral nyitjuk meg a fájlt, és akkor az Illustrator féle színátmeneteket normál PostScript színátmenetekké alakítja. Ezt a kis programot tehát minden EPS képünkbe beírhatjuk, és máris minden program meg tudja nyitni, anélkül, hogy bármit külön telepítenünk kellene.

Ezen felbuzdulva írtam egy Inkscape kiegészítést, ami pont ezt teszi, valamint egy-két egyéb hasznos dolgot, például csoportokat és rétegeket megtartva exportál.

A PostScript egyébként egy nagyon érdekes nyelv, kifejezetten könnyű benne követhetetlen kódot írni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.