Vezetéknélküli egerek és emberek

Alan Turing javasolta a következő tesztet mesterséges intelligenciák ellenőrzésére:

Legyen egy ember (nevezzük tesztelőnek) egy szobában, előtte monitor és billentyűzet, és ezen keresztül kommunikálhat egy emberrel, vagy egy géppel. A tesztelő nem tudja, hogy éppen ember vagy gép van a másik oldalon, a másik oldalon lévőnek viszont mindenképp az a célja, hogy a tesztelőt meggyőzze, hogy ő ember.

Ha több kísérletet elvégezve a tesztelő ugyanolyan arányban gondolja, hogy ember van a másik oldalon akár a géppel, akár az emberrel kommunikál, akkor a gép intelligensnek nevezhető.
Igazság szerint, hogy egy gép átmenjen a teszten, elég intelligensnek kell ahhoz lennie, hogy az ember intelligenciáján túl annak gyengeségeit is utánozza. Például azon is lebukhat, ha túl gyorsan válaszol, vagy ha túl sokat tud.

Olvasgatva néhány ilyen teszt párbeszédét (http://loebner.net/Prizef/loebner-prize.html) úgy látom, hogy még messze van az a gép, ami átmegy a teszten. Olvastam egyszer egy cikket, hogy egy kiállításon egy robot hogy társalgott a látogatókkal, és mondtam magamban, hogy ez túl okos, itt valami csalás van. Ki is derült, hogy valójában egy ember válaszolt egy másik szobából rádióhullámon.

Ám hogyan tudná a gép bebizonyítani, hogy ő gép? Mármint hogyha például Wintermute (a Neurománc c. könyv mesterséges intelligenciája) felvesz ismerősnek MSN-en, honnét tudom, hogy nem egy ember van ott aki intelligens válaszait ügyesen egészíti ki egy buta, de gyorsan számoló gép segítségével? Mert kérhetjük, hogy bontsa fel 6287532984469583756348-at prímtényezőire, mert azt egy gép biztos gyorsabban számolja ki, ám a gép is csak akkor számolja ki gyorsan, ha már megvan erre a program: ezt a programot viszont egy gépnek is (ha csak olyan okos, mint egy ember) ugyanannyi időbe telik megírnia. D. R. Hofstadter egyenesen azt állítja, hogy egy gép, ami olyan bonyolult gondolkodásra képes, mint egy ember, az valószínűleg hasonló hibákat is véteni fog. Hiszen a gondolkodása annyi szinttel a relatív hibamentes működésre képes hardvere felett van, mint a mi gondolataink a szintén elég kiszámíthatóan működő neuronok felett.

Szóval ha van egy gép, ami el tudja hitetni, hogy ember, viszont nem tudja bebizonyítani, hogy gép. akkor ez a gép aki, vagy ami? Vagy más szavakkal: Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? (Philip K. Dick)

Végül megjegyezném, hogy sok vallás szerint mi is mesterséges intelligenciával rendelkezünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.