OGG

GIMP leírás

A GIMP használatával mindenképpen tettél egy lépést a szabad szoftverek világába. Az OGG formátum is ennek a világnak a tagja - azzal a céllal hozták létre, hogy legyen egy olyan multimédia formátum, amit bárki szabadon és ingyen használhat.

Ha Windows alatt akarod megnézni az Ogg Theora filmeket, akkor pl. ezt a codecet telepítve a Media Playerrel is lejátszhatod. (Lehet, hogy a fenti link már nem a legújabb codec-re mutat, esetleg megnézheted még ezen az oldalon a jelenlegi stabil verziót .)

Linux alatt a lejátszásához valami olyasmi csomagot érdemes keresni, hogy "totem-xine": ez a GNOME menüjében egyszerűen "médialejátszó" néven fog szerepelni. De a "totem-gstreamer" is jó választás lehet, ha a gstreamer-hez megtalálod a megfelelő codecet.

Talán nem tudtad, de pl. a közkedvelt MP3 formátumra ez nem igaz, sőt, az esetében nem is nagyon lehet tudni, hogy ha valaki MP3-at kezelő szoftvert készít, akkor milyen esetben kinek kell engedélyét kérni, vagy kinek kell fizetni: lásd a Microsoft esetét.

Az OGG csak egy keret-formátum, amiben többek közt Theora formátumú film és Vorbis formátumú hang is tárolható. Természetesen ezek a formátumok is ugyanúgy szabadon használhatók, mint az OGG maga. Úgyhogy, szabad szoftver partizánok, hajrá!