GIMP

GIMP 2.4

kép
A GIMP 2.4-hez írt leírásom.

GIMP 2.6

A 2.6-os verziótól kezdve a GIMP kicsit másként kezeli az átlátszóságot. Ha a 2.4-es leírásokat követve olyannal találkozol, hogy nem tudsz egy rétegből törölni, akkor segíthet a Rétegek / Átlátszóság / Alfa csatorna hozzáadása. Egyébként a 2.4 es leírás elég jól használható ehhez a verzióhoz is.

GIMP 2.8

Megjelent a 2.8-as verzió, de egyelőre a magyarítás még nem teljes. A Windows-os verzió erről az oldalról letölthető. Ízelítőül néhány újdonság:

Egy ablakos mód

kép

Ez a mód a Winidws / Single-Window Mode paranccsal kapcsolható be. Több kép megnyitása esetén a kép feletti fülekel váltogathatunk az egyes képek között. Az ablak bezáró X gomb, illetve az Alt+F4 csak az aktuális képet zárja be ebben a módban is, a programból csak az utolsó kép bezárása után lép ki. A File / Quit paranccsal léphetünk ki rögtön a programból.

Mentés és exportálás

Mostantól a mentés mindenképp XCF formátumba ment. (Ez a GIMP saját formátuma. Ez a formátum mindent megőriz: rétegeket, kijelölést, segédvonalakat stb.) Ha más formátumba szeretnénk menteni, akkor exportálást (File / Export to) kell használnunk. Ez azt is jelenti, hogyha pl. JPG formátumba exportáljuk a képünket, majd bezárjuk, akkor a program figyelmeztet, hogy nem mentettük el a változásokat, mivel csak az XCF formátumba mentés számít igazi mentésnek.

Csúszkák

A csúszkák összetettebbek lettek:

kép Mikor egerünk a csúszka felső részén van, akkor a bal oldalt látható alakú lesz: ilyenkor a bal egérgombot lenyomva az egér pozíciójába állíthatjuk a csúszkát.
kép Viszont ha a csúszka alsó részén nyomjuk le a bal egérgombot, majd lenyomott gombbal mozgatjuk az egeret, akkor finomabban változtathatjuk az értéket.
kép Mikor a számon van az egerünk, és szöveg szerkesztővé válik az egérkurzor, akkor természetesen az egérgombot megnyomva begépelhetjük a kívánt értéket. A szám felett illetve alatt a kurzor továbbra is a fent említett működést teszi lehetővé.

Ezen kívül a csúszka jobb oldlán látható nyilakkal is változtathatjuk az értéket.

A képeken látható csúszka az ecset méretét állítja, a tőle jobbra látható gomb az ecset alapértelmezett méretét állítja vissza.

Ecsetek, ecsetdinamika

kép

Mivel az eszközbeállításoknál módosíthatjuk az ecset méretét, az alapértelmezett ecsetek közé nem került be ugyanolyan ecsetből több méret. A méretet képpontban adhatjuk meg. Mikor más alakú ecsetre váltunk, a méret nem változik meg.

Kibővűltek az ecsetdinamika lehetősegei is. A Dynamics melletti kék nyílra kattintva beépített beállítások közül választhatunk: a Dynamics Offal kikapcsolhatjuk az ecsetdinamikát. Bizonyos beállítások csak nyomásérzékeny rajzoló táblával adnak látható eredményt, mások viszont kihasználhatják az ecsetvonás irányát, sebességét vagy a véletlent.

Réteg csoportok

kép

Lehetőségünk van a rétegeket csoportokba foglalni. A fenti ábrán is látható, hogy a rétegek lap alján az új réteg gomb mellett megjelent egy gomb, amellyel réteg csoportot hozhatunk létre. A rétegek lapon a meglévő rétegeinket ráhúzhatjuk egy réteg csoportra, de természetesen ki is húzhatjuk belőle. Csoporton belül alcsoportokat is létrehozhatunk.

Egy réteg Módja csak a saját csoportján belül, alatta lévő rétegekre érvényesül. Ezért egy csoport legalsó rétegének hiába állítunk be módot, mindenképp normál módúként fog megjelenni.

Ha a rétegek lapon egy réteg csoportot teszünk aktívvá, akkor a képen nem tudunk festeni, és sok más művelet sem működik (hiszen a GIMP nem tudja eldönteni, hogy a csoporton belül meliyk réteget akarjuk módosítani). Ha az áthelyezés eszközzel szeretnénk az egész réteg csoportot arrébb vinni, akkor az eszközbeállítások közt be kell kapcsolnunk Az aktív réteg áthelyezését.

Címkék

kép

Az egyes erőforrás (pl. ecsetek, minták) lapok alján és tetején megjelent egy-egy címke vezérlő elem.

Az alsóval adhatunk címkéket a kijelölt elemnek: vesszővel elválasztva írhatunk be címkéket, vagy a jobb oldali nyilacskára kattintva a már meglévők közül jelölhetjük ki a rá vonatkozókat.

A felső vezérlővel szűrhetünk, hogy mely címkéjű elemek jelenjenek meg.

Szöveg eszköz

kép

Ketrec eszköz

Új eszköz is bekerült a GIMP-be: a Cage Tool. Első lépésben körbe jelöljük a módosítandó részt (első kép), aztán az egyes pontokat mozgatva alakíthatjuk a képet (második kép).

kép kép

Ehhez a képhez bekapcsoltam az eszközbeállítások közt a Fill the original ... jelölő négyzetet, hogy ne lógjon ki az eredeti kép a módisított alatt. Tapasztalatom szerint nem igazán stabil ez az eszköz, néha újra kellett indítanom a programot, hogy rendesen működjön.